background blog

Wednesday, December 28, 2011

Etok-etok masak kicap... nyum...nyum...

Assalamualaikum...

hai u olsss... semenjak dua menjak nih, kemalasan yang amat sangat nak update belog.. takde cite yang best sangat nak share... lemau duk umah nih.. stress duk tunggu posting entah bile ntah.. duk umah ni kejenye jadi tukang masak.. syok jugak, lepas jadi tukang masak, jadi tukang makan lak... bile mau kurus ntah... aduii jammed!!

hari ni saya nak share satu jenis makanan yang jadi kegemaran sesetengah masyarakat kat negeri cik siti wan kembang ini iaitu etok-etok.. taw tak cmana rupanye??


pic credit to pakcik google~

itulah rupanya etok-etok.. etok-etok ni jenis makanan yang ada cengkerang.. macam adik beradik kupang, tijah dan seangkatan dengannya.. etok-etok nih saiz die agak kecil dari adik beradik yang lain.. isi etok-etok ni warnanya putih gituu.. same je warna dengan yang lain..

biasanya etok-etok ni dijual dalam bentuk etok-etok jemur ataupun salai.. salai ni salai di atas bara api.. manakala yang jemur lak dijemur di bawah terik matahari.. pastuh sebelum nak salai atau jemur, etok-etok tu di gaul dengan rempah-rempah seperti bawang putih, halia, serai, garam..pastuh rempah lain tak tau dah.. heh.. etok-etok ni boleh di dapati di merata tempat di negeri kelantan nih antaranya di jual di Pasar Besar Siti Khadijah..=)

hari nak masak etok-etok nih cara lain sket.. sebab saya beli etok-etok mentah.. etok-etok yang sudah dijemur atau salai tuh kena gigit la cengkerang die untuk dapatkan isinya... tu yang buat etok-etok jadik sedap..kikiki...saya buat etok-etok masak kicap ni senang nak makan, bile dah masak, cengkerang die akan terbukak dengan sendiri...


ETOK-ETOK MASAK KICAP

Bahan- bahan...



bawang putih, bawang kecik, serai, kicap dan jangan lupa garam..=)



dan tak lupa benda ini... etok-etok 1 kg...







Cara-cara...


tumis semua bahan tadi sampai garing...kecuali kicap dan garam, rilex dulu...




kemudian masukkan etok-etok dan gaul sampai rata...



kemudia masukkan kicap yang seharusnya ADABI (terbawa-bawa rancangan Spice Routes..kikiki)... dan garam secukup rasa...



masak sampai cengkerang etok-etok tu terbuka... tanda dah masak la tuh...



siap di hidang dan di makan!!! nyum..nyum....


psstttt>>>>> etok-etok yang di salai lagi sodappp sebenarnya.. bile di makan sangat lemak rasa isi nya..(meleleh air liur)....

ok sudah dulu... layan masterchef!!


6 comments:

  1. sedap tak .?
    rase macam kerank kea .?

    ReplyDelete
  2. rase lain sket dari kerang.. ni adik beradik dengan kupang.. hihi... rasa sedap..=)

    ReplyDelete
  3. oh..baru tahu ada etok-etok eh..
    sebelum ni tak pernah tahu pun..hehehe..

    ReplyDelete
  4. hihih..etok-etok dah lame wujud dah yunk... =)

    ReplyDelete
  5. Sya wt msk lmk cili api,gorg berlada...cri kt sungai pahang...

    ReplyDelete
  6. Sya wt msk lmk cili api,gorg berlada...cri kt sungai pahang...

    ReplyDelete